Γιατί τα τζιν έχουν μια μικρή τσέπη;

Σίγουρα έχετε προσέξει την μικρή τσεπούλα που έχουν όλα τα jeans μέσα στην μπροστινή δεξιά τσέπη. Γιατί την έχουν όμως; Επιτελεί κάποιο συγκεκριμένο ρόλο;Είναι μήπως για να βάζουμε κέρματα ή εισιτήρια ή μήπως είναι για κάτι τελείως διαφορετικό που δεν πάει με τίποτε ο νους μας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Το πρώτο τζιν κατασκευάστηκε από τον Levi Strauss γύρω στο 1850 στην Αμερική. Ο Levi StraussΟ Levi αρχικά πουλούσε το σκληρό καραβόπανο με το οποίο έφτιαχναν τέντες στα βαγόνια στα ορυχεία.Η ανάγκη, όμως, των χρυσοθήρων που εργάζονταν εκεί για ανθεκτικά ρούχα εργασίας, του έδωσε την ιδέα να χρησιμοποιήσει το ύφασμα αυτό για να φτιάξει παντελόνια.Όπως ήταν αναμενόμενο τα παντελόνια έγιναν ανάρπαστα με την κυριαρχία τους να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Γιατί όλα έχουν αυτή τη μικρή τσεπούλα στα δεξιά;

Μάλιστα η τσέπη βρίσκεται στη δεξιά πλευρά καθώς πάνω από το 90% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες.
Κι αν ίσως μερικοί από εμάς έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα ότι τα ρολόγια τσέπης ήταν μόνο για την πλούσια αστική τάξη κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει καθώς τότε δεν ήταν διαδεδομένα τα ρολόγια χειρός, οπότε όλοι είχαν ρολόι τσέπης!

 “Τα ρολόγια χειρός, στην αρχή τα φορούσαν μόνο οι γυναίκες καθώς οι άντρες συνέχισαν να φορούν ρολόγια τσέπης μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Οπότε μπορεί τα ρολόγια τσέπης να μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, η μικρή τσεπούλα στα jeans όμως έμεινε για να μας θυμίζει ότι τα παντελόνια αυτά υπήρξαν κάποτε κομμάτι μιας άλλης εποχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.