Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορoνοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).
Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205.
Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους.
Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.
Ελλάδα: Σε κατάσταση συναγερμού
Η χώρα μας ακολουθεί και αυτή την κατάσταση υγειονομικού συναγερμού που βρίσκονται και τα υπόλοιπα κράτη, καθώς η επιδημία του νέου κοροναϊού 2019n-CoV εξελίσσεται ραγδαία και στην Ευρώπη. Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εντείνει την προσπάθειά του ώστε να θωρακισθεί η Ελλάδα, μετά και το «alert» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), το οποίο συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.
Στη Γαλλία ο Έλληνας από την Ουχάν
Στη Γαλλία βρίσκεται πλέον ο Άλεξ Ζαχάρ, ο Έλληνας που βρισκόταν στην Ουχάν, στην καρδιά της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Μαζί του βρίσκεται και η σύζυγός του που είναι έγκυος 8 μηνών.
«Κάθομαι στο αεροπλάνο, φοράω μία μάσκα και είναι οι γιατροί γύρω μου και έχει πολύ φασαρία. Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για 2 εβδομάδες» δήλωσε ο Άλεξ Ζάχαρ στον ΣΚΑΪ, μετά την προσγείωσή του στη Γαλλία.
Ο κ. Ζαχάρ δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο θα κρατήσουν τον ίδιο και τη σύζυγό του σε καραντίνα.
«Θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στο Γουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω.», επισήμανε.
Μάλιστα, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κίνα ως πολύ επικίνδυνη και σκέφτεται την προσφορά των Ελλήνων διπλωματών στον επαναπατρισμό του.
«Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες (διπλωμάτες) να με βοηθήσουν εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που όπως σας είπα είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», σημείωσε.
Θρίλερ για ζευγάρι Ελλήνων στην Κίνα
Ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιώργος Καπογιάννης με τη σύζυγό του, οι οποίοι βρίσκονται στην Κίνα, κυριολεκτικά αποκλεισμένοι στο σπίτι τους εδώ και δέκα ημέρες.
Το ζευγάρι μίλησε σήμερα στην Τατιάνα Στεφανίδου και στην εκπομπή «Μαζί σου» και υποστήριξε πως μένουν μέσα στο σπίτι και δεν μπορούν να γυρίσουν στην Ελλάδα, φοβούμενοι να μην κολλήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τον ιό και τον μεταφέρουν με τη σειρά τους στους συγγενείς τους στην Ελλάδα.
Η περιφέρεια στην οποία ζει το ζευγάρι των Ελλήνων, είναι η δεύτερη σε κρούσματα σε όλη την Κίνα. Η κυβέρνηση μάλιστα έστειλε μηνύματα στην οικογένεια και όπως είπε στην εκπομπή η σύζυγος του καθηγητή, θα πρέπει να παίρνουν μια σειρά από προφυλάξεις προληπτικά, έτσι ώστε να μην κολλήσουν τον ιό.
«Βγήκαμε με τις μάσκες μας γιατί δεν επιτρέπεται να βγούμε χωρίς μάσκες για να πάμε στο σούπερ μάρκετ και δεν κυκλοφορούσε κανείς στο δρόμο» είπε στην εκπομπή η σύζυγος του καθηγητή.
Ιταλοί επιστήμονες απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού
Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού. Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, “με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού”.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα επί του κοροναϊού και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Ανησυχούν οι ΗΠΑ – Τρία νέα κρούσματα
Ιδιαίτερα ανησυχητική έκταση αρχίζει να λαμβάνει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Ανακοινώθηκαν άλλα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλα στην Καλιφόρνια, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 11.
Τα έξι από τα 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουν εντοπιστεί εκεί.
Τελευταίες περιπτώσεις που διαγνώστηκαν με τον νέο κορωνοϊό στην Καλιφόρνια, είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι. Ο 54χρονος σύζυγος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο επίκεντρο της εκδήλωσης του ιού, στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Η 57χρονη συζυγός του, ωστόσο, δεν είχε ταξιδέψει μαζί του, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ιός μεταφέρθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το τρίτο κρούσμα που διαγνώστηκε την Κυριακή, ήταν μία ενήλικη γυναίκα από την Κίνα, η οποία αφίχθη στις ΗΠΑ στις 23 Ιανουαρίου.
Και οι τρεις δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα, ωστόσο οι αρχές αναζητούν όλους τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή στο διάστημα πριν εκδηλώσουν την ασθένεια, ώστε να τους κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν αν έχουν κολλήσει ή όχι.
Ετοιμος ο Καναδάς να απομακρύνει υπηκόους του από την Ουχάν
Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι έχει μισθώσει αεροσκάφος «έτοιμο να αναχωρήσει» για να παραλάβει υπηκόους της χώρας που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Ουχάν της Κίνας και ζήτησαν να επαναπατριστούν εσπευσμένα εξαιτίας της επιδημίας που προκαλεί ο κοροναϊός.
Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο Ανόι του Βιετνάμ και από εκεί θα πετάξει «στην Ουχάν, όπου ο εναέριος χώρος είναι αυτή τη στιγμή κλειστός, μόλις λάβουμε έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση» για την προσγείωσή του, εξήγησε το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.
325 καναδοί υπήκοοι ζήτησαν να επαναπατριστούν από την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο 2019-nCoV, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές.
Οι Καναδοί που θα επαναπατριστούν θα υποβληθούν σε «εκτενείς ιατρικές εξετάσεις πριν από την επιβίβασή τους, κατά τη διάρκεια της πτήσης και κατά την άφιξή τους» στη στρατιωτική βάση του Τρέντον, στο Οντάριο.
Οι επαναπατρισθέντες και οι συνοδοί τους καθώς και τα μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στη βάση υπό επιτήρηση για 14 ημέρες, την περίοδο επώασης του ιού.
Προσωπικό του ιατρικού σώματος των καναδικών ενόπλων δυνάμεων και αντιπρόσωποι της κυβέρνησης βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς το Ανόι και έχουν αρχίσει τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου από την κινεζική κυβέρνηση «για να εισέλθουν στην Ουχάν», διευκρίνισε το καναδικό ΥΠΕΞ.
Πολλές άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν ήδη προχωρήσει στον επαναπατρισμό των υπηκόων τους από την επαρχία Χουμπέι.
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απέρριψε την Παρασκευή τις επικρίσεις κατά τις οποίες η κυβέρνησή του καθυστέρησε να αντιδράσει στο ζήτημα αυτό. Οι τεταμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις ανάμεσα στην Οτάβα και το Πεκίνο ίσως είχαν κάποια σχέση με αυτή την αργοπορία.
Η σχέση ανάμεσα στον Καναδά και το Πεκίνο βρίσκονται σε κρίση μετά τη σύλληψη, τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βανκούβερ, της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.
Σε εορταστική εκδήλωση για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος με Καναδούς κινεζικής καταγωγής το Σάββατο, ο Τριντό προέτρεψε τους συμπολίτες του να ενωθούν και να απορρίψουν τις διακρίσεις και τον ρατσισμό, φαινόμενα που έχουν επιδεινωθεί, όπως διαμαρτύρεται η κοινότητα αυτή, αφότου η επιδημία του κοροναϊού πήρε τεράστια έκταση.
Μέχρι στιγμής καταμετρώνται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV στον Καναδά, όπου οι αρχές χαρακτηρίζουν τον κίνδυνο για τους πολίτες μάλλον περιορισμένο.
Τρία νέα κρούσματα στο Βιετνάμ
Οι αρχές του Βιετνάμ επιβεβαίωσαν τρία νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, γεγονός που αυξάνει σε οκτώ τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Το πιο πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα επέβαινε στην ίδια πτήση από την Ουχάν της Κίνας προς το Βιετνάμ και είχε έλθει σε επαφή με τους τρεις ασθενείς που εντοπίστηκαν την 30ή Ιανουαρίου.
Τα κρούσματα βρίσκονται σε τέσσερις (από τις 63) επαρχίες του Βιετνάμ. Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας και επέβαλε αναστολή όλων των πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα. Οι αρχές του Βιετνάμ προέτρεψαν τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ αποθαρρύνουν τις επαφές με Κινέζους και τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα κατά την τρέχουσα περίοδο.
Οι G7 θα συζητήσουν την ενιαία αντιμετώπιση της επιδημίας
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), θα συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Υγείας μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του.
“Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7” για να υπάρξει “ενιαία αντιμετώπιση”, δήλωσε ο Γενς Σπαν.
“Δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της”, δήλωσε τονίζοντας ότι αυτό προστίθεται στον ευρωπαϊκό συντονισμό που είναι ήδη σε εξέλιξη.
Η ανακοίνωση σήμερα του πρώτου θανάτου εκτός της Κίνας ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, σημειώθηκε στις Φιλιππίνες, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την εξάπλωσή του.
Στην Κίνα, η πόλη Ουέντζου, 800 χλμ. από την Ουχάν, προστέθηκε στον κατάλογο των πόλεων που είναι σε καραντίνα και όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε ανθρώπους από την Κίνα.
Ο κοροναϊός, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει προσβάλει περισσότερους από 16.000 ανθρώπους στην Κίνα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 360 ανθρώπων και έχει εξαπλωθεί σε περίπου 20 άλλες χώρες.
Leave a Reply