Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στις 11.00, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute οργανώνουν έναν λογοτεχνικό περίπατο στην Πλάκα.
Ποιο είναι το σπίτι του Παλαμά;
Σε ποια αυλή της Πλάκας γράφτηκε η «Ανθισμένη αμυγδαλιά;»
Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρων με μια μονή; Πού έζησε ο Σεφέρης;
Πώς αποτυπώθηκε η Πλάκα στη λογοτεχνία; Και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν τι σχέση έχει με την Ελλάδα;
Ένας λογοτεχνικός περίπατος στην πόλη
Σε αυτόν τον λογοτεχνικό περίπατο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα σπίτια όπου έζησαν ο Δροσίνης, ο Σεφέρης, ο Παλαμάς, ο Ραγκαβής και να πάρετε μία ιδέα για το πώς αποτυπώθηκε η εικόνα της πόλης στη λογοτεχνία.
Θα ακολουθήσετε τα χνάρια ποιητών, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, που έζησε για αρκετούς μήνες στην περιοχή και δημιούργησε μερικά από τα γνωστότερα έργα του, μαθαίνοντας πώς ο ρομαντισμός επηρέασε τη στάση πολλών καλλιτεχνών της εποχής του.
Επιπλέον θα μάθετε και γι’ άλλους μεγάλους λογοτέχνες του 19ου και του 20ου αιώνα που εμπνεύσθηκαν από την Πλάκα και την παλιά Αθήνα: Ο Σεφέρης, ο Τερζάκης, ο Βάρναλης, ο Παπαδιαμάντης, ο Δροσίνης, αλλά και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Ο Βύρων, ο Σατωβριάνδος, η Βιρτζίνια Γουλφ…
Περίπατος αφιερωμένος στον Κωστή Παλαμά
Ο περίπατος είναι αφιερωμένος στον Κωστή Παλαμά, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, έτσι ώστε να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές μιας πολύπλευρης προσωπικότητας που σημάδεψε την πνευματική ζωή της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Η γλώσσα, η λογοτεχνία, οι αγώνες, η καθημερινότητα, τα ερωτικά πάθη, οι πρωτοποριακές ιδέες του Παλαμά για τον κινηματογράφο…Ακόμη και ο θάνατός του υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας!
Στο τέλος του περιπάτου, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, να δείτε φωτογραφικό υλικό και να ακούσετε ηχητικά ντοκουμέντα.
«…Κρίμα που δεν το καταλάβατε, κρίμα για την πεζή αντίληψη της ζωής που δείχνετε, η οποία περνά έξω απ’ τα πράγματα ….Αντίθετα με την ποιητική αντίληψη της ζωής, που είναι το κοίταγμα των πραγμάτων απ’ τη βαθειά και ωραία τους όψη, που είναι η μόνη αληθινή. Αυτή την όψη αναζητώ, και στο έργο μου και στις σχέσεις μου, και στις μούσες μου …»
Κωστής Παλαμάς, προς την κόρη του Ναυσικά
«…αλλά τι μπορώ να πω για τον Παρθενώνα- ότι ήρθε να με βρει το φάντασμά μου, το κορίτσι των 23 ετών με όλη τη ζωή μπροστά του; …Ο ναός σαν πλοίο, δονείται, τεντώνεται, πλέει, αν και ακίνητος, διασχίζοντας τους αιώνες…»
Βιρτζίνια Γουλφ, Ελλάδα και Μάης Μαζί!
Οδηγός σε αυτό το λογοτεχνικό, ιστορικό και συνάμα ρομαντικό ταξίδι, θα είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο την είσοδο στο Μουσείο.
Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
Leave a Reply