Ανακαλύπτοντας τα κοστούμια του Τσαρούχη και του ντε Κίρικο στο ανεκτίμητο βεστιάριο της Λυρικής στο Μενίδι.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΝΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΗ- ΔΕΞΙΑ, ΤΟΥ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ: Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό. 

      Δημιουργίες καλλιτεχνών, ζωγράφων, σκηνογράφων και ενδυματολόγων, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο Αντώνης Φωκάς, η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, ο Αλέκος Φασιανός κ.ά., ξαναζωντανεύουν στη σκηνή μέσα από τις Europeras 1 & 2 που παρουσιάζονται στην Εναλλακτική Σκηνή με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΛΣ.
Πρόκειται για την εμβληματική μετα-όπερα του Τζον Κέιτζ, μίας από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αβανγκάρντ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνυπογράφουν η σκηνοθέτις και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης.

 

Λεπτομέρεια από το κοστούμι του Τσαρούχη που βρίσκεται στο βεστιάριο της ΕΛΣ στο Μενίδι.

 

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά.

 

Ο τελευταίος εξηγεί πως είχε την τύχη και την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτό το ιστορικό αρχείο των κοστουμιών της ΕΛΣ στον χώρο του βεστιαρίου που υπάρχει στο Μενίδι, για να επιχειρήσει αυτή την «ανασκαφή», μια και αρκετά από αυτά τα μοναδικά κομμάτια ήταν ατεκμηρίωτα. «Ήταν πολύ συγκινητικό να έρχομαι σε επαφή με αυτό το υλικό. Να παρατηρώ τον τρόπο με τον οποίον κατασκευάστηκαν αυτά τα κοστούμια και να αγγίζω τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα. Λέει πολλά για την ιστορία των υλικών και της χειροποίητης φαντασίας των ανθρώπων της τέχνης της όπερας στην Ελλάδα. Και κάτι άλλο: αν και οι περισσότεροι εδώ έχουμε την εντύπωση πως η όπερα μας είναι κάπως ξένη, ερχόμενος σε επαφή με αυτό το πλούσιο αρχείο της Λυρικής, συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη ιστορία έχει».

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά. Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά. Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Οι Europeras 1 & 2 αποτελούνται από 105 άριες, 5 ντουέτα, 1.942 μουσικά αποσπάσματα από 64 όπερες, 14 τραγουδιστές, 12 βοηθούς σκηνής, 26 μουσικούς, 127 κοστούμια, 72 εικόνες, 121 σκηνικά αντικείμενα, 101 αποσπάσματα ηχογραφήσεων και 112 σκηνές. Η διάρκειά τους είναι 135 λεπτά.
Ειδικά για την παρουσίαση των Europeras 1 & 2 θα γίνει χρήση ολόκληρης της πλατείας της Εναλλακτικής Σκηνής, από την οποία θα έχουν αφαιρεθεί οι θέσεις των θεατών. Οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση από τους δύο εξώστες. Καθ’ όλη τη διάρκειά της θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε αυτούς, περιμετρικά της σκηνής, και να παρακολουθούν τη δράση από διαφορετικές γωνίες, βιώνοντας έτσι μια σπάνια οπερατική εμπειρία και βρίσκοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή του έργου του Τζον Κέιτζ.

        Το έργο θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τρεις παραστάσεις, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2020. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα ταμεία της ΕΛΣ μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης, καθώς και κατά τη διάρκειά της, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.