Τολμηρό σχέδιο ανάκαμψης

Τη λήψη άμεσων μέτρων και την κατάρτιση ενός τολμηρού σχεδίου κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βασισμένου στην αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη ζητάει, με κοινή δήλωσή της, η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Η κοινή αυτή δήλωση προέκυψε μετά την τηλεδιάσκεψη του Προέδρου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και των προέδρων των Πολιτικών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε, παρουσία της Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλας Κυριακίδου. Υιοθετεί, άλλωστε, την πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ στον τομέα της υγείας, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα προτείνει τη χρηματοδότηση προγράμματος για την υγεία στις περιφέρειες.
Πιο συγκεκριμένα οι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογραμμίζουν την ανάγκη να μην αφεθεί κανένας τόπος και κανένας πολίτης στο περιθώριο. Σημειώνουν ότι ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το θεματολόγιο για την ψηφιακή μετάβαση ενώ δεσμεύονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της πανδημίας. Περιγράφοντας τις άμεσες προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρονται στην συνέχιση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δημόσιων υπηρεσιών στις κοινωνίες, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.