Πέτσας: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τις εσωτερικές μετακινήσεις – Υποδειγματική η αντιμετώπιση της πανδημίας

 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι «προχωράμε σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Έκανε επίσης αναφορά στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και συμπλήρωσε ότι από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογική δεδομένα αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας.

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από την Κυριακή ξεκινάει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. «Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις», τόνισε.

«Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας», προσέθεσε.

«Είναι αυτονόητο και δε σταματάμε να το υπογραμμίζουμε ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα κι αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τον τουρισμό είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει σχέδιο για να περιοριστούν οι απώλειες που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες, και προανήγγειλε πως αύριο θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα των εσωτερικών μετακινήσεων ενόψει της απελευθέρωσής τους. Σταδιακά, διευκρίνισε, θα γίνει και η επανεκκίνηση των αεροπορικών μετακινήσεων ενώ θα παρουσιαστεί και το πλαίσιο για τις οδικές μετακινήσεις, όπως με ΚΤΕΛ.

Πάντως σε ερώτηση που του έγινε διευκρίνισε πως τα νησιά του Αργοσαρωνικού εντάσσονται στις μετακινήσεις που θα απελευθερωθούν στις 25 Μαΐου και όχι στις 18.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε:

-Συνεχίζεται αύριο η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διαδικασία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα. Έως χθες οι αιτήσεις ήταν 36.453. Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος τον Ιούνιο με 1 δισ. επιπλέον

-Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η καταβολή οφειλών προς την εφορία

-Παρατείνεται έως 24 Μαΐου η προθεσμία για καταχώριση iban από μακροχρόνια ανέργους για τα 400 ευρώ.

-Παρατάθηκε έως 31 Μαΐου η αγορά πετρελαίου θέρμανσης

-Έως αύριο υποβάλλονται αιτήσεις από τους επιστήμονες για την ειδική ενίσχυση των 600ο ευρώ

-Έως την Κυριακή οι αιτήσεις ειδικών κατηγοριών για τα 800 ευρώ

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν μέσα στον Μάιο θα λάβουν 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.