Οι ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου στη ζωή μας

Το γέλιο λειτουργεί ευεργετικά για τους ανθρώπους τόσο από ψυχολογικής πλευράς όσο και σωματικά.

Οι άνθρωποι αρχίζουν να γελούν σε νηπιακή ηλικία, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και της δύναμης του άνω μέρους του σώματος. Το γέλιο δεν είναι μόνο η αναπνοή. Βασίζεται σε πολύπλοκους συνδυασμούς μυών του προσώπου, που συχνά περιλαμβάνουν κίνηση των ματιών, του κεφαλιού και των ώμων.

Το να γελάς ή το να βλέπεις κάποιος να γελά – ενεργοποιεί πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου: ο κινητικός φλοιός, ο οποίος ελέγχει τους μυς; ο μετωπιαίος λοβός, που σας βοηθά να κατανοήσετε το πλαίσιο και το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο διαμορφώνει τα θετικά συναισθήματα. Η ενεργοποίηση όλων αυτών των κυκλωμάτων ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις και βοηθά έναν υγιή εγκέφαλο να συντονίσει τη δραστηριότητά του.

Ενεργοποιώντας τις νευρικές οδούς των συναισθημάτων όπως η χαρά, το γέλιο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να κάνει τη σωματική και συναισθηματική σας αντίδραση στο στρες λιγότερο έντονη. Για παράδειγμα, το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του εγκεφάλου του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης, παρόμοια με τον τρόπο που το κάνουν τα αντικαταθλιπτικά. Ελαχιστοποιώντας τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σας σε απειλές, περιορίζει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών και ορμονών όπως η κορτιζόλη που μπορεί να φθείρει το καρδιαγγειακό, μεταβολικό και ανοσοποιητικό σας σύστημα με την πάροδο του χρόνου. Το γέλιο είναι κάτι σαν αντίδοτο στο στρεςο οποίο αποδυναμώνει αυτά τα συστήματα και αυξάνει την ευπάθεια σε ασθένειες.

Η κοινωνική δύναμη του γέλιου

Πολλές γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες συνεργάζονται για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε πότε και γιατί το γέλιο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Δεν χρειάζεται καν να ακούς ένα γέλιο για να μπορείς να γελάς. Το γέλιο δημιουργεί δεσμούς και αυξάνει την οικειότητα με τους άλλους. Ο γλωσσολόγος Don Nilsen επισημαίνει ότι σπάνια γελάς όταν είσαι μόνος σου, υποστηρίζοντας τον ισχυρό κοινωνικό τους ρόλο. Ξεκινώντας νωρίς στη ζωή, το γέλιο των βρεφών είναι ένα εξωτερικό σημάδι ευχαρίστησης που βοηθά στην ενίσχυση των δεσμών με τους φροντιστές.

Αργότερα, είναι ένα εξωτερικό σημάδι της εκτίμησης μίας κατάστασης. Για παράδειγμα, οι δημόσιοι ομιλητές και οι κωμικοί προσπαθούν να γελάσουν για να κάνουν το κοινό να αισθάνεται ψυχολογικά πιο κοντά τους, να δημιουργήσουν οικειότητα.

Αν εξασκήσεις το γέλιο σου κάθε μέρα, μπορείς να βελτιώσεις τις κοινωνικές δεξιότητες που δε σας είναι έμφυτες. Όταν γελάτε σε απάντηση στο χιούμορ, μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με τους άλλους και ενδεχομένως εκφράζετε τα συναισθήματα σας για κάποιον άλλο

Σε μελέτες, οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες με χαρακτηριστικά προσωπικότητας τύπου Α, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικότητας τείνουν να γελάνε περισσότερο, ενώ οι γυναίκες με αυτό τόχαρακτηριστικό γελάνε λιγότερο. Και τα δύο φύλα γελάνε περισσότερο με τους άλλους παρά όταν είναι μόνα τους

Leave a Reply

Your email address will not be published.