Πώς μπορείτε να βγάλετε το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού και πόσο διαρκεί η βεβαίωση νόσησης.

Πώς μπορείτε να βγάλετε το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού και πόσο διαρκεί η βεβαίωση νόσησης. Τι ακριβώς αναφέρει το «διαβατήριο» αυτό που θα μας επιτρέπει να κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα ταξίδια μας.

Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που επίσης είναι πανέτοιμες να εκδώσουν το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (πιστοποιητικό εμβολιασμού) και θα το εφαρμόσουν πιλοτικά άμεσα, πριν δηλαδή το ορόσημο της 1ης Ιουλίου, οπότε και οι “27” ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να τεθεί επίσημα σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το «EU digital Covid certificate» θα εκδίδεται μέσω του https://emvolio.gov.gr/ χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας. Eπίσης, μπορεί κάποιος να το βγάλει και μέσω ΚΕΠ όπως είχε ενημερώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με το news4health.gr, θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης. Θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του δηλαδή: α) έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο. β) έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ γ) έχει ασθενήσει από την covid_19 και έχει αναρρώσει.

Πόσο διαρκεί η βεβαίωση νόσησης

Σημειώνεται ότι η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (άρα, ύπαρξης αντισωμάτων) θα είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες.

Ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό, ενώ τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που πραγματοποιήθηκε η τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://emvolio.gov.gr/ (με τη χρήση κωδικών Taxisnet).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα χορηγούνται 3 εμβόλια σε 2 δόσεις και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

H 2η δόση χορηγείται για το εμβόλιο της:

Pfizer: 21 μέρες μετά την 1η δόση

Moderna: 28 μέρες μετά την 1η δόση

AstraZeneca: 8-12 εβδομάδες μετά ην 1η δόση

Leave a Reply

Your email address will not be published.