Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021 και για τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει η χώρα, με τη συμβολή και του τουρισμού ήδη από φέτος, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξή του στο CNBC με αφορμή την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς.
Ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι μια σειρά από θετικοί παράγοντες συνηγορούν προς την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης: πρώτον, η πρόσφατη και μη αναμενόμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P με θετικό outlook για την οικονομία, δεύτερον, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής που αποτυπώνει τις προσδοκίες για το επόμενο διάστημα και τρίτον, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο αλλά πολύ στοχευμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, οι οποίοι φθάνουν τα 75 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει επιτύχει την τελευταία διετία υψηλό ρυθμό απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε υλοποιώντας το σχεδιασμό της, θα έχει την ευκαιρία να διοχετεύσει πόρους σε τομείς όπως η ψηφιακή, η πράσινη οικονομία, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, ανέφερε ο κ. Μεγάλου.
Ειδικότερα για τον τουρισμό, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα έσοδα θα ανέλθουν φέτος στο 50% των εσόδων του 2019, επισημαίνοντας ότι θετικά στην επανεκκίνηση του τουρισμού θα λειτουργήσει η ροή των εμβολιασμών στη χώρα, καθώς ως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μεγάλης έκτασης αναδιάρθρωση στην οποία προχώρησε η τράπεζα τα τελευταία 4 χρόνια και η οποία άλλαξε την εικόνα της, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η πρόοδος ήταν σημαντική και καταγράφηκε σε όλα τα επίπεδα ενώ πρόσφατα η τράπεζα ολοκλήρωσε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να στηρίξουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό άνω του 4% τα επόμενα χρόνια και ως τράπεζα θα αναπτυχθούμε παράλληλα με την οικονομία, επιτυγχάνοντας διατηρήσιμη κερδοφορία μεσοπρόθεσμα», είπε ο κ. Μεγάλου ενώ πρόσθεσε «έχουμε ήδη κάνει πολύ δουλειά και θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία ώστε να εξέλθει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία αλλά και τη μακροχρόνια κρίση των προηγούμενων ετών».
Σε ερώτηση σχετικά με τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα( NPEs) της πανδημίας, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος εργάζεται για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία, με την βοήθεια από τα προγράμματα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης. «Πρόκειται για προσπάθεια που συνεχίζεται και είμαι αισιόδοξος ότι το τελικό μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα θα είναι χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις», σημείωσε.
Αναφορικά με την πρόσβαση της χώρας και των τραπεζών στις αγορές, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτυχώς αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές τον τελευταίο χρόνο και έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να το κάνει ενώ και οι ελληνικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, προχωρούν με ικανοποιητικούς όρους στις εκδόσεις τίτλων. Η βελτίωση στην κερδοφορία και η εξυγίανση των ισολογισμών θα μας επιτρέψει να φέρουμε τα αποτελέσματα που έχουμε υποσχεθεί στους επενδυτές και στην αγορά, υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου.
Leave a Reply