Απόφαση Τσακλόγλου: Προσωρινή σύνταξη για όλους .

Με την ίδια απόφαση Τσακλόγλου ρυθμίζεται θέματα που αφορούν τη διαδοχική ασφάλιση, τις οφειλές και την ασφάλιση στον ΟΓΑ

Υποχρεωτική η έκδοση προσωρινής σύνταξης για όλους, βεβαιώσεις για συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση και αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4798/2021.

Επιπλέον, λύνεται το θέμα με το χρόνο ασφάλισης που αμφισβητείται μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ λόγω του οποίου, όπως σημειώνουν από το υπουργείο, καθυστερούσε η απονομή των συντάξεων και επιβαρυνόταν δυσανάλογα ο ΕΦΚΑ. Με την νέα διάταξη νομιμοποιείται η ασφάλιση στον ΟΓΑ και προσμετρώνται τυχόν ήδη καταβληθείσες εισφορές στον ΟΑΕΕ.

1. Χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ: Ρυθμίζεται οριστικά το θέμα της νομιμοποίησης χρόνου ασφάλισης στον πρώην Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον πρώην Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ, αμφισβητούμενος από τον πρώην ΟΑΕΕ. Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται και επί των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εκκρεμών υποθέσεων αμφισβητήσεων ενώπιον αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων.

2. Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση από τον e-ΕΦΚΑ και πιστοποιημένους επαγγελματίες: Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης κατά τη διαδικασία συνταξιοδότησης από τον e –ΕΦΚΑ, η οποία καθίσταται υποχρεωτική στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

3. Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ): Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη συμπλήρωση, χρήση και εφαρμογή του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) κατά τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των ΟΤΑ. Να σημειωθεί ότι ΔΑΥΚ που έχουν εκδοθεί έως και την 26.11.2020 και έχουν οριστικοποιηθεί από τον κατά νόμο αρμόδιο προϊστάμενο δεν απαιτούν καμία επιβεβαίωση των δεδομένων από φυσικά παραστατικά για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης και εφάπαξ παροχής.
Επίσης, αν υφίσταται χρόνος ασφάλισης που δεν έχει συμπεριληφθεί σε εκδοθέν ΔΑΥΚ έως τις 26.11.2010 ο ασφαλισμένος συνυποβάλει οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο της παρ.3 του άρθρου 1 του πδ 102/2004.

4. Όριο οφειλών σε ασφαλιστικό φορέα: Επαναπροσδιορίζεται το ύψος των οφειλών προς τους ενταχθέντες στον eΕΦΚΑ φορείς που μπορούν να παρακρατηθούν από τη σύνταξη των υποψηφίων συνταξιούχων. Με τις νέες διατάξεις, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ενιαίο διευρυμένο ως προς το ύψος όριο οφειλής που δύναται να εξοφληθεί με δόσεις από τη σύνταξη των ασφαλισμένων που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Το όριο αυτό ανέρχεται σε 20.000 € για οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ και τους Τομείς του ΕΤΑΑ και σε 6.000 προκειμένου για οφειλές προς τον πρώην ΟΓΑ (φορείς και 6.000 ευρώ για οφειλές στον πρώην ΟΓΑ). Οι διατάξεις αυτές καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 260 του ν. 4798/2021 προβλέπεται ότι ο διαφορετικός διακανονισμός των οφειλών που ίσχυε για τον πρώην ΟΓΑ παύει να ισχύει.
Εφιστάται η προσοχή στο σημείο αυτό ότι η παρακράτηση των οφειλών επί διαδοχικής ασφάλισης γίνεται από τη σύνταξη του φορέα ο οποίος τη χορηγεί, ανεξάρτητα αν οι οφειλές αφορούν άλλο φορέα.

5. Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών συνταξιοδότησης και χρόνος έναρξης δικαιώματος σύνταξης: Τροποποιείται η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών και η ημέρα έναρξης του δικαιώματος σύνταξης που ίσχυε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4554/2018 και πλέον το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σε αντίθετη δε περίπτωση, από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση, για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

6. Υποχρεωτικότητα προσωρινής σύνταξης: Καθίσταται υποχρεωτική η χορήγηση προσωρινής σύνταξης για τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει στον e-ΕΦΚΑ αίτηση συνταξιοδότησης (είτε έντυπη είτε ηλεκτρονική) μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.