Πανελλήνιες 2021: Το βιολογικό ρολόι, το έξυπνο διάβασμα και τα Social media

 

Έναν οδηγό επιβίωσης προς τους υποψηφίους δίνει ο Ιάσονας Μαρκάκης, Διευθυντής Σπουδών των φροντιστηρίων ΜΕΘΟΔΙΚΟ. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2021 θα πρέπει να μπουν πλέον στις τελικές ‘’έξυπνες’’ επαναλήψεις

Το τέλος μιας σχολικής χρονιάς πλησιάζει από τη στιγμή που το Υπουργείο ανακοινώνει τις ημερομηνίες έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021.

Με το τέλος των Πανελληνίων 2021 κλείνει μια σελίδα και ανοίγει η επόμενη. Η φετινή ‘’ιστορία’’ των Πανελληνίων εξετάσεωνθα είναι η πιο ιδιαίτερη. Πανδημία, τηλεκπαίδευση και αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής έχουν κουράσει σωματικά και ψυχολογικά μαθητές και καθηγητές οι οποίοι κάνουν την τελική τους προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση των Πανελλαδικών. Οι υποψήφιοι καλούνται να βρουν νέο κουράγιο μετά το άνοιγμα των σχολικών και φροντιστηριακών μονάδων και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Σε αυτό το χρονικό η Επιτυχία κρίνεται από τις λεπτομέρειες, από τη ψυχραιμία, που συνεπάγεται καθαρό μυαλό, και από τη σωστή διαχείριση του χρόνου που μένει.

1. Έξυπνο Διάβασμα – Θεωρία
Ο χρόνος είναι πλέον περιορισμένος και προφανώς όλοι οι μαθητές έχουν κάνει ήδη τουλάχιστον μια επανάληψη. Αυτό που μένει πλέον να γίνει είναι οι τελικές ‘’έξυπνες’’ επαναλήψεις. Σε κάθε μάθημα λοιπόν, ο υποψήφιος πρέπει να κάνει ένα γρήγορο ‘’πέρασμα’’ σε όλη την ύλη και να σημειώσει τα σημεία που τον δυσκόλεψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα οποία πρέπει ξαναδιαβάσει προσεκτικά τώρα και ακριβώς πριν την εξέταση. Σε όλα τα μαθήματα, οι μονάδες που αντιστοιχούν σε θέματα αμιγώς θεωρίας είναι αυτές στις οποίες χτίζεται η βάση ενός καλού βαθμού. Γι’ αυτό πρέπει τώρα να γίνει προσεκτικό διάβασμα όλης της θεωρίας ώστε να εξασφαλισθεί η επιτυχία.

2. Βιολογικό ρολόι
Η ώρα έναρξης των Πανελλαδικών είναι 08:30, επομένως ο υποψήφιος καλείται εκείνη την ώρα να έχει πνευματική διαύγεια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα πρέπει να ρυθμίσει το βιολογικό του ρολόι και να ξυπνάει καθημερινά το αργότερο στις 07:30. Το βραδινό διάβασμα μετά τις 12:00 δεν ενδείκνυται αυτή τη περίοδο.

3. Διατροφή
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη σωματική και πνευματική υγεία. Οι τροφές που καταναλώνονται αυτό το διάστημα πρέπει να είναι ποιοτικές και να αποφεύγεται ειδικά τις μέρες των εξετάσεων η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι καλό να χρησιμοποιούνται μετά από επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

4. Σωματική Άσκηση
Τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι σε όλους μας γνωστά και ειδικά σε περιόδους αυξημένου άγχος μια ήπια σωματική άσκηση δρα ευεργετικά στη ψυχολογία. Μια απλή βόλτα με τα πόδια μετά το διάβασμα θα απελευθερώσει στον εγκέφαλο τις κατάλληλες ορμόνες της ‘’ευτυχίας’’, τις ενδορφίνες, και θα οδηγήσει σε ποιοτικότερο ύπνο και ξεκούραση. Προσοχή όμως, η έντονη
σωματική άσκηση δεν ενδείκνυται για αυτή τη περίοδο.

5. Social media
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ειδικά την περίοδο της καραντίνας βοήθησε του μαθητές να διατηρήσουν τις κοινωνικές τους επαφές και αποτέλεσε μια διέξοδο χαλάρωσης. Πλέον, με το άνοιγμα των σχολείων και την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων είναι απαραίτητο να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση τους, και κατ’ επέκταση η χρήση του κινητού, και να αντικατασταθεί με ποιοτικότερες κοινωνικές δραστηριότητες τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας. Ο χρόνος που θα κερδηθεί θα βοηθήσει στις τελικές επαναλήψεις και θα ανοίξει το δρόμο προς την επιτυχία.

Η σχολική χρονιά για τους υποψηφίους πλησιάζει στο τέλος της και μαζί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής τους: τα σχολικά χρόνια. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μαθητές και εκπαιδευτικοί να ολοκληρώσουμε αυτή τη πορεία με επιτυχία!

Leave a Reply

Your email address will not be published.