Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των θυμάτων της γενοκτονίας της Μικράς Ασίας.

 

Με μία λιτή, όπως αρμόζει, τελετή στο Ηρώον του Δήμου Μεταμόρφωσης και επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τίμησε η πόλη μας την επέτειο των 100 χρόνων από την θλιβερή στιγμή που δώθηκε τέλος στην τρισχιλιετή παρουσία Ελληνικού Πολιτισμού στην γη της Ιωνίας.

Στην τελετή, που οργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης και είναι μέρος ευρύτερων εκδηλώσεων του Δήμου μας (προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με σχετική θεματολογία), συμμετείχαν – παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών, συλλόγων, φορέων της πόλης, δημότες και επισκέπτες.

 

Δήλωση του Δημάρχου της πόλης κ. Ευστράτιου Σαραούδα:

“Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανταποκρινόμενοι στο ιστορικό και εθνικό κάλεσμα της σημερινής ημέρας. Μιας Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, γνωστής και ως Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτή την εποχή, με τους καταιγιστικούς ρυθμούς ζωής και τα αποπροσανατολιστικά πρότυπα, η ιστορική γνώση και προπαντός η μνήμη για τους ήρωες και τα θύματα των «χαμένων πατρίδων» είναι πιο σημαντικά από ποτέ. Για να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Για να ερμηνεύουμε σωστά το που πάμε. Άλλωστε λιγοστοί και συγκεκριμένοι είναι οι θεμέλιοι λίθοι της συνεκτικότητας της κοινωνίας μας. Της ίδιας μας της ταυτότητας. Και αυτοί -μεταξύ άλλων- είναι η ιστορική μνήμη, η παράδοση και φυσικά η Εκκλησία. Θεμέλιοι λίθοι στους οποίους οφείλουμε να επενδύσουμε και τους οποίους οφείλουμε να προφυλάσσουμε και να προτάσσουμε. Όπως οφείλουμε…να θυμόμαστε. Και ευτυχώς θυμόμαστε. Ας είναι λοιπόν αιωνία η μνήμη των θυμάτων προγόνων μας στη Γενοκτονία της Μικράς Ασίας. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ…”

 

Δήλωση του εκπροσώπου της Περιφέρεια Αττικής Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Γιάννη Κεχρή:

“100 χρόνια μετά και η σκέψη μας παραμένει ζώσα στα «ματωμένα χώματα». Εκεί που αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού. Εκεί που συντελέσθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας μας. Τιμάμε τη μνήμη των προγόνων μας που σφαγιάστηκαν, και κυρίως τιμάμε το πνεύμα και την πολιτιστική υπεροχή του Μικρασιάτη, που ποτέ δεν υποτάχθηκε, παρά το δημογραφικό ξεκλήρισμα και τον βίαιο εκτοπισμό. Η θυσία και οι κακουχίες τους αποτελούν φάρο, που το φως και η δύναμή του μάς οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φανούμε άξιοι συνεχιστές του παραδείγματός τους”.

Σχετικά με την επέτειο ακολουθεί την 1/10 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου η θεατρική παράσταση “Στην απέναντι όχθη”, βασισμένη σε μαρτυρίες επιζώντων της Μικρασιατικής Καταστροφής και σε χρονογραφήματα και άρθρα της εποχής, από τον θεατρικό οργανισμό “ALTERA PARS” σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη όπως σε όλες τις εκδηλώσεις του Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Μεταμόρφωσης

Leave a Reply

Your email address will not be published.