Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική Χειρουργική συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση και όχι μόνο των επιπλοκών στις επεμβάσεις των παθήσεων της σπονδυλική στήλης.
Ταυτόχρονα, τα δυο αυτά σύγχρονα ιατρικά “όπλα”, βοηθούν σημαντικά στην αποκλιμάκωση του οικονομικού κόστους, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες μελέτες και προγνωστικά μοντέλα, το 2025, σε παγκόσμια κλίμακα, θα ξεπεράσει τα 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια!!!
Τα σημαντικά αυτά στοιχεία, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εξέλιξης στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης που πραγματοποιήθηκε στο Las Vegas των Η.Π.Α (1-4 του περασμένου Ιουνίου).
«Δυστυχώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτού του κόστους οφείλεται στη μη σωστή διαχείριση των ασθενών τόσο διεγχειρητικά όσο και προεγχειρητικά» τονίζει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στο θεραπευτήριο Λευκός Σταυρός.
Όπως εξηγεί ο κύριος Θεολόγου «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά τη διεγχειρητική προστασία του ασθενούς και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών στις περιπτώσεις που απαιτείται σπονδυλοδεσία».
Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία μέσω της ηλεκτρονικής πλοήγησης, είναι για τους νευροχειρουργούς σπονδυλικής στήλης, ίσως η σημαντικότερη και χρησιμότερη καινοτομία των τελευταίων χρόνων που έχει βρει χρήση με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
Σε αυτή, χρησιμοποιούνται εξελιγμένα συστήματα απεικόνισης για την διεγχειρητική απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψιν ακριβώς τη θέση που βρίσκεται το σώμα του ασθενούς κατά την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο της σπονδυλική στήλης και με τη χρήση ειδικών εργαλείων και εξελιγμένου συστήματος καμερών, προβάλλεται στην οθόνη του υπολογιστή η σωστότερη τοποθέτηση και πραγματοποίηση της σπονδυλοδεσίας, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανές επιπλοκές.
«Επίσης, εκτός από το παραπάνω πρέπει να τονιστεί ότι με την μέθοδο αυτή υπάρχει δραστική μείωση της ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής αλλά και το προσωπικό του χειρουργείου, σε σχέση με τη χρησιμοποίηση του κλασσικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος τόσο στις κλασσικές μεθόδους σπονδυλοδεσίας, όσο και στις διαδερμικές μεθόδους» προσθέτει ο κύριος Θεολόγου.
Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένας ρομποτικός μηχανικός βραχίονας για την διευκόλυνση της τοποθέτησης της σπονδυλοδεσίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν τεκμηριωμένες αντικειμενικές αποδείξεις για την συνολική γενική χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος.
«Η ύπαρξη της πλοήγησης όπως εξηγεί στη συνέχεια ο κύριος Θεολόγου, είναι μόνο ένα από τα στοιχεία εκείνα που η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Η δημιουργία συγκεκριμένων πρωτοκόλλων βασιζομένων σε αντικειμενικά κριτήρια και μετρήσεις προεγχειρητικά, με δυνατότητα της εκμάθησης και τροποποίησής τους (Machine Learning), με στόχο την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης μιας πάθησης της σπονδυλικής στήλης στον συγκεκριμένο ασθενή, είναι ένας τομέας που έχουν αρχίσει να σημειώνονται βήματα προόδου με τη χρησιμοποίηση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης. Αν και σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα, είναι μία ένδειξη της πορείας που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια».
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει και έχει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή. Με τη χρήση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και εξειδικευμένων τεχνικών απεικόνισης στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, έχουν ελαττωθεί οι επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό και δίνεται η δυνατότητα στον χειρουργό να πραγματοποιήσει ασφαλέστερες και λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, με το αντίστοιχο όφελος για τον ασθενή.
Τα μέχρι σήμερα μετρήσιμα αποτελέσματα από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ρομποτικής Χειρουργικής στον τομέα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης είναι μείωση:
- Των επιπλοκών σε ποσοστό που ξεπερνά το 90 με 95%,
- Του χρόνου της χειρουργικής επέμβασης,
- Της παραμονής τους ασθενούς στο νοσοκομείο,
- Του χρόνου αποθεραπείας, επανένταξης στις κοινωνικές δραστηριότητες και επιστροφή στην εργασία,
- Του σοβαρού οικονομικού κόστους των ασφαλιστικών ταμείων.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο το κόστος για την αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περί τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο!
www.theospine.com
Leave a Reply