«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στήριξη του Έλληνα αγρότη, του αγροτικού εισοδήματος, η προσέλκυση νέων αγροτών στις καλλιέργειες, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, από τη Λάρισα, κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάμβακος που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και το ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Μιλώντας για το βαμβάκι ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το βαμβάκι είναι βασική καλλιέργεια για την ελληνική αγροτιά, ενώ τόνισε ότι «χρειάζεται να προχωρήσουμε σε νέα καλλιεργητικά πρότυπα και στην χρήση της γεωργίας ακριβείας».
Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός μίλησε για την ανάγκη να γίνουν οι αγρότες ανταγωνιστικοί, σημειώνοντας ότι «βιώσιμος ανταγωνιστικός αγρότης είναι αυτός ο οποίος αποκομίζει εισόδημα και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία ότι θα μείνει στα χωράφια του». Ο κ. Σκρέκας περιέγραψε τους βασικούς άξονες αυτής της δυνατότητας υποστηρίζοντας ότι ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να υπάρξει ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας για τον αγρότη, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή το κόστος είναι διπλάσιο από ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Στην βάση αυτή περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της δυνατότητας κατασκευής φωτοβολταϊκών για παραγωγή ενέργειας.
«Νομοθετήσαμε τη δυνατότητα ένας αγρότης ο οποίος έχει λογαριασμό ρεύματος να μπορεί κατασκευάσει ένα αγροτικό φωτοβολταϊκό το οποίο θα παράγει τέσσερεις φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται. Για να μπορεί έτσι να κρατάει το 25% της ενέργειας για δική του χρήση και το 75% να το πουλάει στο ηλεκτρικό σύστημα και να έχει ένα έσοδο» είπε ο κ. Σκρέκας.
Αναφορικά με το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, σημείωσε ότι «αυτό δεν το έχουμε αφήσει» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναζητά μόνιμο δημοσιονομικό χώρο για να μπορεί να υπάρξει ρύθμιση μείωσης του κόστους για το αγροτικό πετρέλαιο.
Τέλος μίλησε και για την ανάγκη οι αγρότες να χρησιμοποιούν τα πλεονεκτήματα της γεωργίας ακριβείας, ώστε να γίνει εξορθολογισμός του κόστους παραγωγής
Leave a Reply