Ηχηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα για την ανάγκη επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρέος απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μάλιστα, στη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται λόγος για ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ έως και το 2050
Στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους τονίζεται πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν συγκρατημένοι, ενώ οι κίνδυνοι είναι πιο σημαντικοί μακροπρόθεσμα στα σενάρια χαμηλής ανάπτυξης και ασφάλιστρων υψηλότερου κινδύνου.
- Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 54% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
- Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030.
- Στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ έως το 2050.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως σήμερα τα ταμειακά αποθέματα παραμένουν υψηλά, κοντά στα 40 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2019.
Leave a Reply