Χωρίς συνταγή στο φαρμακείο από τον Ιούνιο.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη χορήγηση και αγορά φαρμάκων, πώς θα εκδίδονται οι απλές συνταγές. Χωρίς συνταγή στο φαρμακείο από τον Ιούνιο. Βήμα βήμα η διαδικασία που θα ακολουθούν πολίτες και φαρμακοποιοί.

«Η ιατρική συνταγής σας βρίσκεται στο κινητό τηλέφωνό ας και μπορείτε να την εκτελέσετε άμεσα στο φαρμακείο που επιθυμείτε».

Μηνύματα όπως αυτό θα δέχονται οι ασφαλισμένοι όλων τον Ταμείων από τον ερχόμενο Ιούνιο όταν, όπως εκτιμάται θα έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα άυλης ψηφιακής συνταγογράφησης.

Η εποχή μας είναι πλέον ψηφιακή και η τεχνολογία τρέχει με έτη φωτός.

Ετσι και με τις ιατρικές συνταγές, οι οποίες σταδιακά θα καταργηθούν και τόσο ο φαρμακοποιός όσο και ο πολίτης θα χρειαστεί να περάσουν χέρι χέρι στην επόμενη ψηφιακή ημέρα.

Στην περίπτωση αυτή κάθε άυλη συνταγή θα διακινείται και θα εκτελείται μόνον ψηφιακά (μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) έπειτα από την ταυτοποίηση του ασφαλισμένου – ασθενούς. Στην ίδια κατεύθυνση θα προσαρμοστεί και η διαδικασία υποβολής των εκτελεσμένων άυλων συνταγών προς τους ΦΚΑ, η οποία πλέον θα ολοκληρώνεται και αυτή ψηφιακά με τη μορφή άυλης υποβολής.

Πώς θα εκδίδονται
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην διαδικασία που σχεδιάζεται, καθώς αρκετοί από τους ενδιαφέροντες – κυρίως οι ηλικιωμένοι – δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με την νέα τεχνολογία

Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με Τα Νέα, η διαδικασία παραμένει έγχαρτη, κατόπιν ενημέρωσης από πλευράς του γιατρού και σχετικής επιθυμίας του ασθενούς, χωρίς κάποια συνέπεια ή επιβάρυνση.

Όμως στην περίπτωση που ο ασθενής θα επιλέξει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα κάνει τα εξής βήματα: Αρχικά θα καταχωρίζει τη σχετική επιθυμία του στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης που θα ανοίξει, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet ή αυτούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας πχ ΑΜΚΑ, δηλώνοντας ταυτόχρονα το κινητό τηλέφωνο ή και την ηλεκτρονική διεύθυνση ώστε να λαμβάνει εκεί τη συνταγή.

Ο γιατρός για την εξέταση του ασθενούς, θα συντάσσει ηλεκτρονικά τη συνταγή, την οποία θα υπογράφει ψηφιακά και θα την καταχωρίζει στο σύστημα.

Αμέσως μετά, ο ασθενής θα λαμβάνει τα στοιχεία της συνταγής με SMS, το οποίο θα περιλαμβάνει το barcode και τον χρόνο ισχύος της συνταγής ή και μέσω email, όπου η πληροφορία θα είναι πιο αναλυτική (διάγνωση, φάρμακα).

Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του θα εκτελεί τη συνταγή αναζητώντας το barcode, της συνταγής, Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει χάσει το barcode ή δεν μπορεί να το εντοπίσει η εκτέλεση της συνταγής θα γίνεται με το ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Και στις δύο περιπτώσεις η ολοκλήρωση της συνταγής θα απαιτεί επιβεβαίωση μέσω one time password, το οποίο θα αποστέλλεται στο κινητό του ασθενούς από το σύστημα. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλεται στον ασθενή σχετική ειδοποίηση με SMS, εξασφαλίζοντας ότι θα έχει τον έλεγχο της πορείας της υπόθεσής του από την αρχή μέχρι το τέλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.