Βρούτσης: «’Ετσι θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους»

Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό που αφορά τις αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε από τις διατάξεις ωφελούνται ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι, όχι όμως ότι σε όλους αυτούς θα δοθούν αυξήσεις, καθώς υπάρχει η προσωπική διαφορά.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα ακολουθήσει η ψήφιση του νόμου από την Βουλή, η δημοσίευση του στο ΦΕΚ και αμέσως μετά ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων «για να δούμε ποιοι δικαιούνται να πάρουν χρήματα, σε πόσους πρέπει να γίνει συμψηφισμός και σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά από αναδρομικά, κάτι που θα γίνει σε μία δόση».

Επίσης για την πιλοτική δίκη του ΣτΕ που αναμένεται απόφαση ο υπουργός τόνισε ότι η απόφαση που θα βγει για την πιλοτική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΣτΕ θα εφαρμοστεί στο ακέραιο από την Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν για ασφαλισμένους, ο Γιάννης Βρούτσης είπε πώς με το νέο Ασφαλιστικό «από την αρχή εμείς είπαμε ότι ένα εκατομμύριο θα είναι ωφελούμενοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα δουν λεφτά στην τσέπη τους», προσθέτοντας «αυτό το Ασφαλιστικό «κοιτάζει» στο μέλλον, έτσι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, όλοι οι αυριανοί συνταξιούχοι θα είναι ωφελούμενοι και θα δουν αύξηση στην σύνταξη που θα τους αναλογούσε, εφόσον έχουν ασφάλιση 30 χρόνια και έστω μία ημέρα παραπάνω».

Όπως προσέθεσε, «παράλληλα, από τους νυν συνταξιούχους, είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις του. Δεν μπορώ να σας πω το ύψος των αυξήσεων, διότι η αναλογιστική μελέτη στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο είναι του 2018, αλλά τα χρήματα θα δοθούν προς τα μέσα του 2020, οπότε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις».

Ανέφερε δε πως «μεταξύ των συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις, είναι εκείνοι που στην κύρια σύνταξη τους δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ συνολικά από όσους παίρνουν επικουρικές συντάξεις, θα είναι 280.000-300.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους».

Παράλληλα κάλεσε τους συνταξιούχους να μην «τρέχουν σε εργατολόγους», λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση συγκέντρωσε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και ζήτησε την απόφαση του ΣτΕ επ΄ αυτών», προσθέτοντας ότι «μετά τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, δεν θα χρειάζεται κάποιος να προσφύγει για κάποιον λόγο στην Δικαιοσύνη», αφού οι αποφάσεις της θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως και θα έχουν περιληφθεί στις νέες διατάξεις.

Ο κ. Βρούτσης έστρεψε τα πυρά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έδινε «εικονικές λύσεις» στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως εκείνο των εκκρεμών συντάξεων, στο οποίο πλέον δίνονται λύσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και τις ψηφιακές συντάξεις, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην κοινωνική ασφάλιση. Αναφερόμενος στις δαπάνες για το Ασφαλιστικό, είπε ότι πλέον οι δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.