Η Νευροεπιστήμη «μίλησε»: Να γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν με κούκλες

 

Από την βρεφική, ακόμα, ηλικία το παιδί έχει την ανάγκη να παίξει. Η ώρα που ένα παιδί αφιερώνει στο παιχνίδι είναι περισσότερη από αυτή που αφιερώνει για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην καθημερινότητά του. Μέσα από το παιχνίδι έχει την ευκαιρία να κατανοήσει τον κόσμο, να αλληλεπιδράσει με τους άλλους γύρω του με κοινωνικό τρόπο, να εκφραστεί, να αναπαραστήσει τις σκέψεις και τις ιδέες του, να ελέγξει τα συναισθήματά του, να αναπτύξει την ικανότητα συμβολισμού, την φαντασία και δημιουργικότητά του.

Πολύ απλά, το παιχνίδι παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, την ψυχοσυναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική του ανάπτυξη, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες οι οποίες έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να πείσει και τους γονείς για τη σημασία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού.

Και ενώ στο παρελθόν, η πλειοψηφία των γονιών δεν θεωρούσε ότι το παιχνίδι με κούκλες ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις κατασκευές ή τα παζλ όσον αφορά στην αξία του στην ανάπτυξη του παιδιού, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να καταρρίψει αυτό τον «μύθο» και να φέρει στο φως νέα στοιχεία.

Photographer – Teri Weber

Τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες

Η Barbie και νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ συνεργάστηκαν στη μελέτη αυτή, η οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τη νευροαπεικόνιση ως βάση για την εξερεύνηση των επιδράσεων του παιχνιδιού με κούκλες.

Tα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι το παιχνίδι με κούκλες ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών και την ενσυναίσθηση. Αυτές οι δεξιότητες εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους γονείς και είναι σημαντικοί, καθοριστικοί παράγοντες για τη μελλοντική συναισθηματική, ακαδημαϊκή και κοινωνική επιτυχία των παιδιών.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και όταν το παιχνίδι είναι ατομικό. Αυτό το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και την πανδημία του κορονοϊού που έχει φέρει στο προσκήνιο στη ζωή μεγάλων και μικρών το social distancing. Κατ’ επέκταση αυτό σημαίνει πώς τα παιδιά περνούν πλέον περισσότερο χρόνο σπίτι μακριά από τους φίλους τους με τους οποίους μοιράζονται το παιχνίδι.

Πώς η ενσυναίσθηση προετοιμάζει το παιδί για το μέλλον

Η ενσυναίσθηση είναι μια λέξη που ακούμε και διαβάζουμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, όμως ξέρεις τι σημαίνει στην πραγματικότητα και γιατί είναι τόσο σημαντική για την ευτυχία, την ψυχική υγεία και την επιτυχία των παιδιών;

  • Η ενσυναίσθηση παίζει βασικό ρόλο στην ευημερία των παιδιών, στην ακαδημαϊκή τους επιτυχία, στην ευτυχία, στη δημιουργία ικανοποιητικών σχέσεων, καθώς και στην ικανότητά τους να έχουν σθένος και να ανακάμπτουν από τις αντιξοότητες.
  • Προωθεί επίσης την καλοσύνη, την κοινωνική συμπεριφορά και το ηθικό θάρρος και είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στον εκφοβισμό, στην επιθετικότητα και στο ρατσισμό.
  • Η ενσυναίσθηση προετοιμάζει τα παιδιά για το μέλλον και μπορεί να τους δώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη σταδιοδρομία τους, βοηθώντας τα να ζήσουν ουσιαστικά και παραγωγικά σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η ενσυναίσθηση είναι σαν μυς: όσο περισσότερο την εξασκούν τα παιδιά τόσο πιο δυνατή γίνεται. Αυτό που μόλις διάβασες είναι μια πολύ χαρακτηριστική παρομοίωση για να αντιληφθούμε το πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μικρή ηλικία. Το πολύ θετικό είναι ότι υπάρχουν απλοί, αλλά ουσιαστικοί τρόποι για να μάθουν να είναι πιο ευγενικά, συμπονετικά και να νοιάζονται για τους άλλους. Και τι πιο απλό από ένα παιχνίδι με κούκλες. Την ώρα του παιχνιδιού, μπορείς να μιλήσεις με το παιδί για συναισθήματα. Τι αισθάνεται – σύμφωνα πάντα με το παιδί – η κούκλα εκείνη τη στιγμή; Γιατί είναι θυμωμένη; Με τον τρόπο αυτό το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει και να κατανοεί πραγματικά και ουσιαστικά τα συναισθήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παγκόσμια έρευνα που διενεργήθηκε από την OnePoll, το 91% των γονέων κατατάσσουν την ενσυναίσθηση ως βασική κοινωνική δεξιότητα που θα ήθελαν να αναπτύξει το παιδί τους, αλλά μόνο το 26% γνώριζε ότι το παιχνίδι με κούκλες μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων του παιδιού τους.

Η γνώμη των ειδικών

Για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης που διεξήχθη από την Barbie σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ζητήσαμε τη γνώμη των πλέον κατάλληλων. Δύο παιδαγωγοί, μια παιδοψυχολόγος και μια παιδίατρος – αναπτυξιολόγος διάβασαν με προσοχή τα ευρήματα της έρευνας και έδωσαν on camera το δικό τους σχόλιο, τη δική τους οπτική για τη σχέση του παιδιού με το παιχνίδι και φυσικά για τη σημασία της ενσυναίσθησης. Μείνε συντονισμένη στο Ladylike.gr για τα videos των ειδικών.

Μέχρι τότε, αν είσαι μαμά και θες να ενημερωθείς για την έρευνα και τα αποτελέσματά της, η Barbie εγκαινιάζει έναν διαδικτυακό κόμβο με πληροφορίες, ευρήματα και εκπαιδευτικό υλικό για γονείς, τους φροντιστές και τα παιδιά, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών σύμφωνα με την κορυφαία ειδικό στην ενσυναίσθηση, συγγραφέα και εκπαιδευτική ψυχολόγο, Δρ. Michele Borba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.