Ιράν: «Με τηλεκατευθυνόμενα όπλα» η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Φαχριζαντέχ

Το Ιράν πιστεύει πως το Ισραήλ και μία εξόριστη αντιπολιτευόμενη ομάδα χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα όπλα, για να σκοτώσουν τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ την Παρασκευή.    Σε ομιλία του κατά την κηδεία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμκχανί, ανέφερε ότι εκείνοι που επιτέθηκαν στον Ιρανό επιστήμονα «χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό» και δεν ήταν παρόντες στο σημείο. Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν, αρχικά είχε αναφέρει ότι ο Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε από ενόπλους που έβαλαν στο στόχαστρο το αυτοκίνητό του. Το Ισραήλ δεν σχολίασε τις κατηγορίες.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπαιξε κομβικό ρόλο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις αρχές του 2000 και πιο πρόσφατα κατηγορήθηκε από το Ισραήλ πως εξακολουθεί να βοηθάει στη μυστική ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου. Το Ιράν επιμένει πως οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι ειρηνικές.    Η κηδεία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν, στην Τεχεράνη και η ταφή του λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με το φέρετρο να μεταφέρεται από ένστολους και ανώτερους αξιωματούχους. Φόρο τιμής απέτισαν ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλάβι, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, και ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλαχί.

Από την πλευρά του ο υποναύαρχος Αλί Σαμκχανί δήλωσε στην τελετή ότι οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας γνώριζαν για τη συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Φαχριτζάντε και είχαν προβλέψει ακόμη και το πού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίθεση.   «Για την ασφάλειά του είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες αναβαθμίσεις» ανέφερε προσθέτοντας πως ο εχθρός χρησιμοποίησε «εντελώς νέες» και «εξειδικευμένες» μεθόδους η οποίες «δυστυχώς, ήταν επιτυχείς». Παράλληλα έκανε λόγο για μια πολύ περίπλοκη αποστολή κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Δεν ήταν κανείς παρών στη σκηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν «μερικά στοιχεία» για την ταυτότητα των δραστών και μερικά μέλη της Mojahedin-e Khalq, μίας εξόριστης ομάδας αντιπολιτευόμενων Ιρανών συμμετείχαν «σίγουρα», μαζί με το «σιωνιστικό καθεστώς και τη Mossad», μια αναφορά στο Ισραήλ και την υπηρεσία πληροφοριών του.   Οι δηλώσεις έγιναν μία μέρα αφότου του ιρανικό πρακτορείο FARS, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, ανέφερε πως ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ σκοτώθηκε από «τηλεκατευθυνόμενο όπλο».

Η αραβόφωνη Al Alam TV μετέδωσε πως τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση «ελεγχόταν από δορυφόρο». Κατά την ομιλία του στην κηδεία του Φαχριζαντέχ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Αμίρ Χαταμί, επανέλαβε την πρόθεση του Ιράν να εκδικηθεί για τη δολοφονία. «Οι εχθροί το γνωρίζουν και εγώ ως στρατιώτης τους λέω, πως κανένα έγκλημα, καμία τρομοκρατική πράξη και καμία ηλίθια ενέργεια δεν θα μείνουν αναπάντητες από τον λαό του Ιράν.»    Με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός πληροφοριών Έλι Κοέν ανέφερε ότι δεν ήξερε ποιος ευθύνεται  για τη δολοφονία του επιστήμονα. Το Ιράν έχει κατηγορήσει και κατά το διάστημα 2010 – 2012 το Ισραήλ για δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.