7 λόγοι για να μάθετε στα παιδιά να μαγειρεύουν στην καραντίνα

«Θέλεις να μαγειρέψουμε;»

Δεν θα πω ψέματα! Όταν άκουσα αυτά τα λόγια από την κόρη μου, η πρώτη εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό, ήταν μια ακατάστατη κουζίνα με λερωμένους πάγκους και πατώματα. Η μαγειρική για εμάς τις μαμάδες είναι κυρίως μια διαδικαστική, καθημερινή «δουλειά» που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και, σπανίως ένας τρόπος για να χαλαρώσουμε. Δεδομένης όμως της κατάστασης, της έκανα το χατίρι. Αυτή η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να μαγειρεύουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Με την καραντίνα μας δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε όλο αυτόν τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι προς όφελος των μικρών μας. Η μαγειρική εκτός από χρήσιμη είναι και αντίδοτο του άγχους, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ψυχολογία τους και παράλληλα αναπτύσσει διάφορες δεξιότητες.

Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους

Κατά τη διάρκεια της μαγειρικής ένα παιδί έχει την ευκαιρία να μάθει νέες λέξεις όπως για παράδειγμα τα ρήματα «σωτάρω» ή «αναμειγνύω». Επειδή πρέπει να διαβάσουν τη συνταγή, βλέπουν και την ορθογραφία των λέξεων, ενώ παράλληλα εξασκούνται και στην ανάγνωση.

Καλλιεργούν τη μαθηματική τους σκέψη

Τα παιδιά θα μάθουν διάφορες μετρήσεις όπως φλιτζάνια, κουταλάκια του γλυκού και κουταλιές της σούπας. Θα κατανοήσουν μέσω της πράξης επίσης τα κλάσματα, καθώς και την πρόσθεση και την αφαίρεση. Επιπλέον, μαθαίνουν τι συμβαίνει όταν ορισμένα συστατικά αναμειγνύονται μαζί, καθώς και τι συμβαίνει όταν οι μετρήσεις είναι λανθασμένες.

Μαθαίνουν να είναι συγκεντρωμένα

Μέσω της μαγειρικής τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν οδηγίες και να πειθαρχούν σε αυτές. Πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένα και να δώσουν προσοχή στις λεπτομέρειες, διαφορετικά η συνταγή δεν θα ολοκληρωθεί σωστά.

Ανεξαρτητοποιούνται

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν νωρίς πώς να φτιάξουν το δικό τους σάντουιτς, να ρίξουν γάλα ή να ζεστάνουν κάτι στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μάθουν να μαγειρεύουν γεύματα για τον εαυτό τους και την οικογένεια. Αυτό θα τους επιτρέψει να είναι πιο ανεξάρτητα και υπεύθυνα άτομα. Το μαγείρεμα διδάσκει επίσης στα παιδιά διάφορα μαθήματα ασφάλειας, όπως  να χρησιμοποιούν σωστά ένα μαχαίρι.

Μαθαίνουν να τρέφονται σωστά

Επιτρέποντας στα παιδιά να μαγειρεύουν, μαθαίνουν ποια τρόφιμα είναι υγιεινά και ποια όχι. Δοκιμάζουν νέα φαγητά που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είχαν καμία περιέργεια να δοκιμάσουν. Επιπλέον, καταλαβαίνουν την αξία του σπιτικού φαγητού!

Κάνει καλό στην ψυχολογία τους

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι η μαγειρική έχει θετικά πλεονεκτήματα στην ψυχολογία. Είναι το αντίδοτο του άγχους και, τώρα περισσότερο, από ποτέ τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να νιώσουν όμορφα και δημιουργικά.


Το φαγητό μας ενώνει…

Εκτός από ευχάριστο χόμπι, η μαγειρική είναι ένας τρόπος να περάσουμε ποιοτικά τον χρόνο μας με τα παιδιά και να δεθούμε μεταξύ μας. Μην περιμένετε ότι δεν θα γίνουν λάθη ή ότι η κουζίνα δεν θα γίνει… χάλι. Όμως αξίζει τον κόπο! Πιστέψτε με! Το είδα στο χαμόγελο της κόρης μου.

Πληροφορίες από: mommyuniversitynj.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.