Παράθυρο» για φθηνές μεταβιβάσεις και το 2022

Λύσεις για να μην βρεθούν στον “αέρα” χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν θα προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια πριν από την εκπνοή του έτους για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές στις ΔΟΥ επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, μία από τις προτάσεις που έχει βρεθεί στο τραπέζι, προβλέπει την παράταση του χρόνου υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.

Ακίνητα-Δεν κληρονομώ

Η λύση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μια ανάσα στους φορολογουμένους για να συγκεντρώσουν τα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την υπογραφή των συμβολαίων. Μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» καμία απόφαση και είναι πιθανόν η λύση να δοθεί λίγο πριν από την εκπνοή του 2021.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως έχουν ήδη ζητήσει να δοθεί τρίμηνη παράταση στον χρόνο ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, της βεβαίωσης μηχανικού καθώς και για τη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.
Σημειώνεται ότι στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί συνωστισμός. Εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία έχουν “φρακάρει” από χιλιάδες φακέλους μεταβιβάσεων ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι τρέχουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων για να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, αλλάζει το σκηνικό στην αγορά των ακινήτων. Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες που είναι αυξημένες έως 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές, καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και επανέρχονται τα πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στους δήμους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τους φορολογουμένους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών (Πιστοποιητικό Τέλους Ακίνητης Περιουσίας – ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού κ.λπ.).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.