Ραγδαία αύξηση θυμάτων στην Τουρκία: Στους 9.500 οι νεκροί, στις πληγείσες περιοχές ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς με επίκεντρο το Kahramanmaraş, σύμφωνα με το hurriyetdailynews.

Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί πρώτα το κέντρο της πόλης Kahramanmaraş και στη συνέχεια την περιοχή Pazarcık. Επίσης έχει προγραμματιστεί επίσκεψη και στο Hatay.

Την ζωή του έχασαν περισσότεροι από 7.108 ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται στους 41.000

Σχεδόν δύο ημέρες αφότου οι σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο και τον καιρό.

Οι λιγοστές ομάδες διάσωσης εργάστηκαν όλη τη νύχτα της 8ης Φεβρουαρίου, ανασύροντας πτώματα από ερείπια χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό.

Συγκλονίζουν βίντεο με εγκλωβισμένα παιδιά

«Τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης προσπαθεί να βοηθήσει και να δώσει νερό σε ένα μικρό αγόρι από τη Συρία (Mohammad) που εγκλωβίστηκε κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια της Τουρκίας».

Ενισχύεται η ελληνική αποστολή

Ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, προς αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Το «ευχαριστώ» των Τούρκων στην Ελλάδα

Τούρκοι χρήστες του Twitter δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στην Ελλάδα και στους άνδρες της ΕΜΑΚ που έσπασαν εκεί και συνεχώς βγάζουν από τα συντρίμμια με τα χέρια τους ανθρώπους. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αναφέρουν.

Θα έρθουμε νύχτα είναι η απειλή που συνεχώς εκτοξεύει ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες για να μας φοβίσει για μια επικείμενη επίθεση εις βάρος της χώρας μας. Και είναι αυτή η απειλή που μετουσιώθηκε σε πράξη αγάπης και γέφυρα φιλίας με τον γείτονα να έρχεται τελικά το βράδυ αλλά ο γείτονας να είναι η Ελλάδα και για να βοηθήσει.

Οι τούρκοι χρήστες των social media βλέπουν τη γενναιότητα με την οποία ρίχνονται στα χαλάσματα οι Έλληνες διασώστες για να σώσουν ζωές και δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους. Χαρακτηριστικό πλάνο στο οποίο υποκλίθηκαν όλοι οι Τούρκοι είναι φυσικά μεν τους Έλληνες διασώστες να αγκαλιάζονται συγκινημένοι όταν καταφέρνουν να βγάλουν από τα συντρίμμια την 6χρονη αδερφή της μικρής Φατμά που δυστυχώς πέθανε λίγο πριν καταφέρουν να την απεγκλωβίσουν.

Το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις φιλοπολεμικές και εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας. Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις:

«Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».

«Όταν έβγαλαν τους ανθρώπους μας από κάτω από τα ερείπια, ξέσπασαν από ευτυχία σε κλάματα. Ο πόνος δεν έχει θρησκεία, ό,τι κι αν πιστεύεις. Τα δάκρυα έχουν πάντα το ίδιο χρώμα. Ευχαριστώ Ελλάδα.»

«Σεισμός έως και 6,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες»

«Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, ίσως και πάνω 6,5 Ρίχτερ», είπε, μιλώντας στο Mega, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα», τόνισε, αναφερόμενος στο κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός στη γείτονα μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, ωστόσο:

«Μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ, είναι ακίνδυνος. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η τεράστια καταστροφή στην Τουρκία οφείλεται στην άναρχη δόμηση και στην προχειρότητα των κατασκευών.

«Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα γι΄ αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα».

Leave a Reply

Your email address will not be published.